Dupa 3 ani de consultari publice cu peste 500 de reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale din intreaga tara, noul proiectul legislativ privind activitatea de voluntariat in Romania a fost asumat politic si introdus in procedura parlamentara.
Initiativei deputatului Mihai Sturzu s-au alaturat peste 100 de membri ai Parlamentului din toate formatiunile politice. Impactul acestui proiect legislativ nu este doar asupra sectorului neguvernamental, ci si asupra pietei muncii si a dezvoltarii sociale si profesionale a persoanelor care se implica in astfel de activitati.
Proiectul de lege provine din sectorul neguvernamental, reflecta nevoile si raspunde provocarilor organizatiilor care lucreaza cu voluntari din intreaga tara. In perioada 2009-2012 Federatia VOLUM – Federatia Organizatiilor care Sprijina Dezvoltarea Voluntariatului in Romania a intiat sau a participat la dezbateri publice pe tema acestui proiect legislativ alaturi, de organizatii neguvernamentale din tara, institutii publice si companii. Federatia VOLUM este una din cele mai mari federatii de ONG-uri din Romania cu reprezentativitate nationala, avand in componenta sa 54 de organizatii neguvernamentale din intreaga tara care mobilizeaza anual peste 17 000 de voluntari.
Propunerea legislativa aduce 3 modificari importante:
- Reglementarea obligatorie a relatiei dintre voluntar si organizatia gazda printr-un contract cadru in forma scrisa, inregistrat in evidenta organizatiei gazda. Argumentele acestei prevederi sunt evitarea muncii la negru sau a altor forme abuzive de implicare, stabilirea clara a responsabilitatilor ambelor parti si evitarea incheierii altor forme contractuale (de munca, civile etc) in scopul desfasurarii activitatilor de voluntariat, sau identificarea in mod gresit cu acestea.
- Recunoasterea voluntariatului ca experienta profesionala. Aceasta prevedere este implementata deja in majoritatea statelor membre Uniunii Europene si se refera la recunoasterea experientei de voluntariat ca experienta profesionala de catre angajatori. Aceasta nu inseamna vechime in munca, si nu se refera la includerea voluntariatului in sistemul de asigurari sociale sau in sistemul de pensii. Cresterea angajabilitatii tinerilor si a tuturor categoriilor de varsta este un rezultat direct vizat de aceasta prevedere.
- Acordarea de catre organizatia-gazda a unui certificat de competente dobandite prin voluntariat, la cererea voluntarului. Certificatul contine 8 competente cheie preluate din Cadrul National si cel European al calificarilor si este similar cu certificatul de tip youthpass. In 2011, cu ocazia Anului European al Voluntariatului, a existat un grup de lucru de experti din mai multe domenii care au creat un astfel de certificat, si un ghid de recunoastere a competentelor. La acest moment, certificatul este pilotat de organizatii neguvernamentale din intreaga tara cu rezultate foarte bune.
Proiectul de lege este armonizat european, are suportul Centrului European de Voluntariat – organizatie care se ocupa de realizarea politicilor publice in domeniul voluntariatului la nivel european, si cuprinde prevederi ce exista deja in majoritatea statelor membre Uniunii Europene. Acesta vizeaza cu precadere recunoasterea voluntariatului ca experienta profesionala si dezvoltarea unui sistem de recunoastere a competentelor dobandite prin activitati de voluntariat acceptate de sectorul neguvernamental, de sistemul formal de invatamant si de piata angajatorilor privati si publici. (A.D.)